Штампа

Predavanje policajca

on .

Predavanje policije o narkoticima i alkoholizmu

ПРЕДАВАЊЕ ПОЛИЦИЈЕ УЧЕНИЦИМА ЧЕТВРТОГ И ШЕСТОГ РАЗРЕДА

 

РЕЦИ ДРОГИ „НЕ!“

 

Забрањено је продавати и точити алкохол малолетним лицима. Дроге утичу на мозак и психу, оштећују тело, могу бити кобне по живот.

 

 

После јунског потписивања Протокола о сарадњи између МУП-а и Министарства просвете, у школама широм Србије, започета је реализација Програма „Основи безбедности деце“. Милан Шишовић, инспектор за наркотике Полицијске станице Уб, посетио је нашу школу, одржавши низ трибина под називом „Превенција и заштита деце од злоупотребе опојних дрога и алкохола“, ученицима четвртог и шестог разреда.

Едукација о наркотицима и утицају алкохола, значајна је и драгоцена, јер је последњих година много безбедоносних ризика, нарочито у близини школа, па су предавања оваквог типа корисна и деци и родитељима. Уводно предавање, односило се на врсте болести зависности и њихове последице, које могу бити друштвене (губитак пријатеља, посла, нарушавање угледа) и криминолошке природе. Деци је предочено да је забрањено продавати и точити алкохолна пића, док не напуне 18 година, као и да претерано конзумирање наркотика и алкохола, изазива лоше здравствено стање, уз развој многих имунолошких поремећаја и хроничних болести.

Са поруком „Нека твоје НЕ буде свима јасно“ основцима је објашњено да дроге и алкохол утичу на мозак и психу, оштећују тело, могу довести до ризика од добијања хепатитиса и сиде, и да конзумирање дроге, па макар и једном, може бити опасно и кобно по живот.

У борби са све већом употребом опојних дрога, одређене су и казне које нису ни мало занемарљиве. За поседовање опојних дрога, предвиђена је новчана казна или казна затвором до три године, док за омогућавање уживања опојних дрога казна може бити изречена и затвором до пет година. Највише се кажњавају дилери и произвођачи дрога, казном затвора од три, па до 12 година. Инспектор је назначио ученицима, да, ако им неко понуди дрогу, одмах то пријаве одраслој, поузданој особи, као што су родитељи, одељењски старешина, наставницима, управи школе или полицији.

 

Дуња Капларевић, наставник

 

 

 

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.