Штампа

ДРУГИ САЈАМ ЗИМНИЦЕ

on .

Успешна продаја зимнице 14 издвојених одељења. Зарађеним средствима биће купљена потребна наставна средства или ће се новац дати у хуманитарне сврхе.

 

   После веома успешне реализације прошлогодишње продајне изложбе зимнице издвојених одељења, ОШ „Милан Муњас“ организовала је у духу предузетништва, другу продајну изложбу „Чувари традиције“, у четвртак 10. новембра, у фискултурној сали матичне школе.

   Учитељи, ученици и њихови родитељи, радо су се одазвали поновном окупљању свих 14 издвојених одељења, у циљу неговања традиције и правих вредности, где су имали прилику, осим креативности и талента за предузетништво, да покажу и емпатију и солидарност, наменивши зарађен новац у хуманитарне сврхе или за куповину потребних наставних средстава. Излагала су деца и учитељи ИО: Црвена Јабука, Совљак, Тврдојевац, Руклада, Стубленица, Јошева, Новаци, Трлић, Паљуви, Звиздар, Мургаш, Гвозденовић, Лончаник и Врховине.

   На штандовима богато украшеним ћилимима и столњацима, препуним домаћих производа, свеже припремљеним или термички обрађеним, нашле су се тегле туршије, домаћи сокови, џемови, слатка, лепо украшене корпице препуне поврћа, свеже млевена кафа, ручно хеклани и штрикани миљеи, украсне икебане, као и проја, домаће погаче, пите од сира и јабука, штрудле, кифлице и колачи. Свако издвојено одељење имало је истакнуте цене, али било је и оних, који су пружили могућност посетиоцима да сами одлуче који ће износ дати за купљене производе, па су сви били задовољни куповином. Као прави, добри трговци, сат времена пред крај продајне изложбе, најмлађи предузетници спустили су цену својих производа.

   Свака школа приказала је особености свог краја и оригиналност у презентацији штанда. Ученици ИО Совљак имали су добро осмишљен штанд, препун теглица са шареним целофанима, а продавали су намирнице које се највише производе у њиховом селу. ИО Трлић своје производе је паковала у кесе које су добили у продавници ЗЗ „Трлић“, ИО Црвена Јабука исказала је своје умеће у прављену пита и штрудли које су се могле купити по цени од 10 динара, а своје место на столу нашле су и бундеве из Звиздара и Мургаша чији је штанд носио име „Мурга“, мушмуле из Гвозденовића и много још чега другог, на свим осталим штандовима.

   На сваком столу, све намирнице и тегле, биле су увијене у украсне целофане разних боја. Дечаци и девојчице из Рукладе, били су обучени у народне ношње и препознатљиве српске капе, а на њиховом штанду млела се кафа ручним млином, а мајке преле и хеклале. Девојчице из Звиздара, у кикице су ставиле зелене цветиће, а било је и малих предузетника, обучених у беле мантиле и капе, какве имају професионални кувари.

    Директорка највеће школе у убској општини, Живана Баратовић, била је поносна на сва издвојена одељења, њихову ангажованост и даровитост за презентовање правих вредности и квалитета. – Захваљујемо се прво родитељима и ученицима из издвојених одељења, наравно и учитељима, који су „Чуваре традиције“ подстакли прошле године. Ово је резултат жеље, да се на јасан и опипљив начин, представе ученици који похађају наставу, у 14 четвороразредних школа, у селима наше општине, а њих ове године има укупно 185. Наслањамо се на традицију, али настојимо да је негујемо, потпуно у складу са временом у којем живимо, и управо ова манифестација говори о томе. На тај начин желимо да подстакнемо предузетнички дух код наше деце, што је једна од основних тенденција у савременом образовању.

                                                                                                                         

                                                                                                                        Дуња Капларевић

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.