Штампа

техничка школа осмацима држала предавање

on .

                     ТЕХНИЧКА ШКОЛА ОСМАЦИМА ОДРЖАЛА ПРЕДАВАЊЕ

 

                                 „КАД СЛАБОСТ ПОСТАНЕ НАВИКА“

 

   Међу младима све присутнија појава нових дрога. Први пут – још у основној школи.

 

    Ученици Техничке школе „Уб“, уз менторство Иване Марковић, професорке биологије и Синише Милака, школског педагога, одржали су ученицима осмог разреда ОШ „Милан Муњас“ предавање под именом „Кад слабост постане навика“, које говори о штетном утицају наркотика. Интерактивној едукативној трибини, одржаној у среду 27. марта, присуствовало је око 150 ученика осмог разреда и десетак наставника.

   Трибину су у децембру месецу погледали ученици Техничке школе, а по изјавама  осмака у току интерактивног дела трибине, осмаци су били мишљења, да се наркотици не користе толико међу ученицима основних школа, колико међу ученицима средњих школа. Међутим, статистички подаци показују, да се већина њих са овом пошасти сусрела још у основној школи. Углавном, све почиње, после конзумирања цигарета, у друштву, на журкама, а родитељи сазнају обично последњи - да је њихово дете, већ упало у озбиљан проблем из ког је тешко извући се.  

   После кратког уводног обраћања Иване Марковић и ученице Иване Танасијевић, осмаци су погледали краткометражни филм „Био једном један Матеја“, ученика Техничке школе Вељка Николића и Тодора Ћупића, који је урађен на основу истинитих података о младићу кој је преминуо од последица конзумирања наркотика. У виду сенки, иза паравана, ученици су имали прилику да виде и драматизацију интервјуа са зависником и његовом породицом, као и телевизијски видео прилог о конзумирању дрога у школама.

   У реализацији предавања, учествовало је неколико ученика друге и треће године Техничке школе: Ивана Танасијевић, Мирјана Будић, Невена Михаиловић, Александар Ранковић, Вања Пулетић и Максим Максимовић. Крај трибине, осмишљен је као округли сто у ком су учествовали и ученици осмог разреда, дајући одговоре на питања о зависницима, могућим последицама и лечењу.

   Тежи облици зависности обично настају после конзумирања марихуане, екстазија и ЛСД-а. Врло брзо се улази у зачарани круг зависности и криминала, а младима су све доступније нове дроге које за врло кратко време могу довести до шизофрених и епилептичних напада, менталних поремећаја, амнезије, раздражљивости, пораћања крви, грчева у стомаку, а неретко и смртности, као што су: „Анђеоска прашина“,  „Ђавољи дах“,  ДИПТ, „Крокодил“ (дезоморфин), ДМТ, „Јенкем“, еторфин, ЈАБА (коришћена још у нацистичкој Немачкој), а недавно се појавила у Србији међу таксистима и студентима дрога – модафинил.

                                                                                                  наставник Дуња Капларевић

  

 

Прилози:
Download this file (IMG_4152.JPG)IMG_4152.JPG[ ]1815 kB
Download this file (IMG_4155.JPG)IMG_4155.JPG[ ]1873 kB
Download this file (IMG_4170.JPG)IMG_4170.JPG[ ]1935 kB
Download this file (IMG_4172.JPG)IMG_4172.JPG[ ]1749 kB
Download this file (IMG_4180.JPG)IMG_4180.JPG[ ]1989 kB

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.