Штампа

Фер плеј

on .

Недеља фер-плеја

У склопу својих активности Ученички парламент наше школе организовао је „Недељу фер-плеја“ од 22.4. до 25.4.2019. године.

Циљ акције јесте да у току ове и наредних недеља сви ученици школе више размишљају о поштењу и фер понашању и покажу правичније понашање у свакодневном животу, а нарочито на часовима физичког васпитања. Надамо се да ће сви спортисти који представљају нашу школу, као и ученици који учествују у Спортском дану придржавати принципа фер плеја.

У току акције психолог школе одржао је радионицу на ову тему са ученицима петог разреда. А чланови парламента су припремили два плаката са наставницом физичког васпитања који стоје у холу школе на тему историје спорта и значаја физичке активности.

Ево шта су ученици петог разреда рекли о фер понашању:

  1. Није фер зато што дечаци имају предност, а девојчице немају. То је дискриминација према девојчицама (текст о томе да само дечаци играју фудбал на терену јер први излазе).
  2. Не може да бира децу по изгледу (текст о учитељици која ученицима плаве косе даје петице).
  3. Фер понашање је када играмо по правилима и када неварамо. Када сви имамо једнаке шансе.
  4. Бити фер тзначи да треба бити поштен, не треба варати, не треба лагати у своју корист, никог не треба избацити из тима зато што није добар као други, треба бити праведан и поштовати правила.

Радионица треба да помогне ученицима да истраже разлику између фер и понашања које није фер и да увиде да фер понашање помаже свима да се боље слажу. Ученици одлично увиђају које понашање или ситуације нису фер и у стању су да дају добре предлоге да би дате ситуације променили. Ученици су свесни и да непоштено понашање изазива негативна осећања и ствара раздор међу њима.

Испод текста се налазе фотографије ученичких радова који су радили у отежаним, то јест, у савршеним условима уз пуну подршку наставника. Они су имали прилику да причају о својој фрустрацији условима у којима су стављени, љутњи коју су осећали услед тога и да ли их је то подстакло да се више труде или да одустану. Охрабрује чињеница да су наши ученици покушали да остваре свој циљ упркос неправедним околностима и  то што нису одустајали.

 

 

Прилози:
Download this file (IMG_20190210_120038_477-1.jpg)IMG_20190210_120038_477-1.jpg[ ]15 kB

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.