Штампа

Први ''Еко фест''

on .

                   У ОРГАНИЗАЦИЈИ ЕКО ТИМА ОШ „МИЛАН МУЊАС“ ОДРЖАН

 

                                                  ПРВИ „ЕКО ФЕСТ“

 

  - Циљ фестивала је подизање еколошке свести о очувању животне средине и планете Земље, могућим решењима еколошких проблема. Овогодишњи слоган је био: „Нисмо сви исти, али живимо на истој планети“

 

    У организацији Еко тима ОШ „Милан Муњас“, у уторак и среду 14. и 15. маја, одржан је први „Еко фест“ посвећен развијању еколошке свести међу децом и одраслом популацијом, у циљу зашите животне средине, значају здравог животног окружења и контролисаном коришћењу природних ресурса. Званичном отварању фестивала, претходило је низ едукативних и практичних активности, презентација и огледа, у којима су учествовали ученици од првог до седмог разреда.

   Првог дана фестивала, у холу школе изведени су интересантни огледи из екологије (компостирање, рециклажа папира, загађење земљишта, прочишћавање воде, како растиње штити од поплава, представљање осликаних канти за одлагање пластичног отпада које су овим поводом дониране од КЈП „Ђунис“), којима су присуствовали ученици трећег, петог и седмог разреда. У 13 часова, у сали Дома културе, званично је отворен први „Еко фест“ у присуству наставника и ученика свих одељења шестог разреда. Присутнима се обратила директорка школе Живана Баратовић, која је прогласила први „Еко фест“ отвореним, изразивши жељу да се овај значајан фестивал настави и наредних година, и ван оквира основне школе.

   Ученици IV/1, учитељице Марине Петровић, извели су еколошки рецитал и музичку нумеру „Пробуди се“, измамивши све похвале и огроман аплауз за труд који су уложили, у изражајном казивању еколошких порука. Доктор ветеринарске медицине Иван Ракић, одржао је получасовно предавање на тему „Заразне болести и мере превентиве“, говорећи о болестима које људи могу добити путем контакта са зараженим животињама, као што су ехинококус, трихинелоза, инфекције паразитима, зоонозе, а велику пажњу изазвао је црно-бели филм о младићу у болничкој постељи, оболелом од беснила.

   После предавања, ученици су учествовали у квизу знања које су водиле учитељице Оливера Петровић и Александра Новаковић. По два представника сваког одељења, у року од једног минута, одговарала су на питања везана за тему са предавања. После изједначеног резултата, ученици VI/1 и VI/3 одговарали су и на једанаесто питање. Бржи одговор дале су ученице VI/1  Јелена Ивковић и Софија Велимировић, одневши победу за своје одељење и освојивши велики наградни пакет у виду разноврсног воћа.

    Други дан фестивала, ученици 7. разреда, погледали су три краткометражна филма из области екологије са ефектним визуелним порукама, после којих су ученици разговарали са водитељима програма о постојећим еколошким проблемима и могућим решењима. Модератори програма били су психолог школе Бојана Станојевић, наставник српског језика Веран Мијатовић и дефектолог школе Љиљана Поповић. 

   Еко тим школе и идејни творци овог веома значајног фестивала су: Марија Леонтијевић (наставница енглеског језика), учитељице Милица Пушоња, Марина Петровић, Оливера Петровић, Александра Новаковић, Веран Мијатовић (наставник српског језика), Бојана Станојевић (психолог школе), Љиљана Поповћ (дефектолог школе), Дуња Капларевић (наставница музичке културе) и Ана Игњатовић (наставница хемије).

 

                                                                                                                Д.Кaпларевић

      У оквиру првог „Еко феста“, у четвртак 30. маја, с почетком у 10,30 часова биће организован дефиле главним улицама, за ученике првог и трећег разреда. Ученици ће се прошетати градом носећи маске везане за еколошку тематику.

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.