Штампа

ПРВИ САЈАМ ЗАНИМАЊА

on .

Ученицима представљено више од 20 различитих занимања. Будући средњошколци већ одлучили шта ће да упишу.              

 

   У оквиру активности „Професионална оријентација у Србији“, ОШ „Милан Муњас“ је била домаћин првог Сајма занимања 22.5.2015., на којем су ученицима завршних разреда представљена нека од основних занимања убске општине. Велики број установа и фирми, као и обе средње школе, одазвали су се позиву Основне школе, да једночасовном презентацијом својих занимања, ученицима седмог и осмог разреда приближе поједине професије, у циљу што бољег доношења одлуке о њиховом даљем образовању.

   Први Сајам занимања, отворила је директорка ОШ „Милан Муњас“, поздравивши присутне излагаче, ученике и њихове наставнике. – Планирано је да ова активност прерасте у активност која ће се одвијати сваке године. Намењен је пре свега ученицима осмог разреда који се налазе на једној значајној прекретници, који би требало да одаберу нека занимања којима ће се бавити у животу. Циљ Сајма је да се представе занимања ученицима, да виде, да чују, ко се чиме бави, можда се и заинтересују за нека од њих. Ово је идеја нашег тима за професионалну оријентацију у сарадњи са одељенским старешинама осмог разреда – рекла је директорка Баратовић.

   У холу школе, на ђачким клупама, које су замениле штандове, седели су многобројни представници: техничких наука, права и економије, медицине, заштите животне средине, јавног сектора (војска и полиција). Ученицима је омогућено да се разговором што боље информишу о професијима као што су: ветеринар, машински, саобраћајни и грађевински инжењер, архитекта, багериста, фризер, козметичар, банкар, адвокат, судија, професионални војник, саобраћајни полицајац, кројач, инжењер пољопривреде за ратарство, лекар, стоматолог, фармацеут, медицински техничар, физиотерапеут. Ученици и наставници Техничке школе „Уб“ и Гимназије „Бранислав Петронијевић“ помагали су својим млађим колегама саветима, да се одлуче коју средњу школу да упишу, иако је већина осмака већ донела одлуку о упису у жељену средњу школу.   

   Директор Техничке школе Зоран Бабић рекао је да је ово још једна од прилика, да се презентују Техничка школа и Гимназија, да се будућим средњошколцима покажу образовни профили и поделе планови и програми по којима ће радити, да се изложеним пехарима и дипломама похвале постигнутим резултатима. Обе школе се надају да је оно што нуде за идућу школску годину, довољно да задовољи основне прохтеве будућих ученика, везане за образовање, а постоји и нада када заврше једну од ове две школе, да ће стећи довољно знања за наставак школовања, ако затреба и за посао. 

   Највише интересовања међу ученицима, изазвао је поручник Војске Србије Мирослав Милановић који се радо одазвао позиву да пренесе своја искуства и исприча како је постао професионални војник. Родом из Звиздара, основну школу је завршио на Убу, а даље школовање наставио у Војној гимназији. За школовање војника потребно је пуно одрицања, воље и учења, па је своје знање усавршио прво на Војној академији у Атини, а мастер студије у Београду, након чега је прво постао потпоручник, а затим и поручник. – Радо сам се одазвао позиву да дођем на Сајам занимања, зато што знам колико значи осмацима, колико је мени значила сугестија у том периоду, када завршаваш једну етапу школовања и одлучујеш се за другу, да ти неко помогне у одабиру професије – образложио је поручник Милановић.

    Ученик Мирко Ненадовић истакао је да му је најзанимљивије било да разговора са поручником Мирославом Милановићем, јер га професија војника привлачи, као и ученицима Техничке школе, смера мехатроника, који су на Сајам занимања донели робота. Ученица Андријана Арсенић одлучила је као и Мирко да конкурише у Гимназију, јер ће јој гимназија омогућити потребно знање за даље школовање на Економском факултету. Већ сада, одлучно наводи, да су јој амбиције да постане директор банке.

 

                                                                                             Дуња Капларевић, наставник и новинар

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.