Штампа

Представа о вршњачком насиљу

on .

                                    ПРЕДСТАВА О ВРШЊАЧКОМ НАСИЉУ
                                      „ЗАТО ШТО ТЕ СЕ ПЛАШИМ“
     Насиље углавном проистиче као последица лоших породичних односа. Насиљем се не одговара на насиље, јер то не води решавању проблема. Ученици „режирали“ трећи део представе.
   За ученике 5. разреда ОШ „Милан Муњас“ организовано је извођење едукативне, интерактивне представе „Зато што те се плашим“, у четвртак 24. маја, у сали Дома културе „Уб“. Представу, односно програм, састављен из три дела, извели су професионални глумци Милена Николић, Дејан Јајчанин и Марко Вучковић, а један од значајних протагониста програма, био је и проф. др Жарко Требјешанин, психолог и координатор пројекта за спречавање вршњачког насиља међу ученицима. Представу су погледали и ученици Гимназије „Бранислав Петронијевић“, а планира се да је у наредним месецима погледају и ученици 7. разреда убске основне школе.
  Први део представе даје приказ насилничког понашања момка који иза себе има лошу репутацију у школи и друштву, малтретира и понижава друге, такође и своју девојку (коју игра глумица Милена Николић), и указује ученицима да је лоше понашање, углавном одраз породичног насиља и лоше комуникације. У другом делу представе, на сцену излази професор Требјешанин, који води разговор са ученицима, покушавајући да са њима, анализира ситуације које су ђаци видели и објасни им да насиље рађа насиље, а излаз је грађење властитог става, разговор и указивање на праве вредности.
  - Деца у почетку навијају за насилника, јер је симпатичан, да би на крају, када виде где он завршава, те симпатије се истопиле. Моја улога у представи је да деца схвате суштину насиља, одакле потиче, и оно што је најважније, како да се заштите. Велику улогу имају и медији, на начин како посвећују пажњу насиљу. Поента није у томе да се кажњава насилник, већ да му се покаже шта су праве вредности – каже професор Требјешанин.
  У трећем делу представе, ученици су креатори представе и по њиховом виђењу решења спорног понашања насилника, глумци имровизују текст и глуме. Деца предлажу крај сцене у представи. Истовремено ученицима се показује и сугерише, које понашање жртве према насилнику је прихватљиво, као одговор на малтретирање. Убским петацима се представа веома допала, а глумци и психолог Требјешанин, задовољни су њиховим реакцијама и паметним решењима, што за ове четири године, колико изводе ову представу, веома ретко срећу. Обично наилазе на одговоре, да се насиљем одговори на насиље, што је потпуно неприхватљиво и не води решавању проблема.
  Сценарио је урадила драматург Дуња Петровић, а режију глумац Иван Јевтовић.
                                                                                                              Д. Капларевић

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.