Штампа

Посета америчког дипломате

on .

Амбасада САД ове године организује такмичење за ученике 7. разреда “U.S. Geography and me” у коме учествује и ОШ “Милан Муњас”. Такмичење траје у периоду од фебруара до маја 2014.

Први круг такмичења је одржан 27. фебруара када су ученици, које су припремале наставнице Славица Симић и Зорица Лукић Цонић, решавали квиз на српском језику.

Пре самог такмичења ученици су имали прилику да разговарају са америчким дипломатом Тејвоном Куком, који им је одржао краће предавање о својој рoдној држави, Мериленду, праћено видео презентацијом.

Упознао нас је са културом и обичајима свог краја. Сазнали смо који су симболи ове државе. Поред цвета Black-eyed Susan, плаве крабе, пса Chesapeake Bay Retriever-a, корњаче Diamondback Terrapin најпознатије обележје је једна врста птице по којој назив носи и бејзбол клуб Ориолс из Балтимора. И једна друга птица је нашла своје место на грбу клуба америчког фудбала Балтимор “Ravens”, гавран. Спорт је веома популаран у Мериленду а амерички дипломата је био веома изненађен што су наши ученици чули за један необичан амерички спорт - лакрос.

Испричао нам је да је Мериленд једна од најстаријих америчких држава са важном улогом у историји САД и да су Анаполис и Балтимор некад били главни градови САД. 

Као важну чињеницу господин Кук је навео да Мериленд има највећи образовни систем на свету са широким избором колеџа и универзитета за чије се стипендије ученици могу изборити и успехом у спортским активностима. Сазнали смо и које су познате личности пореклом из Мериленда или су тамо живеле: писац Едгар Алан По, музичари Тупак Шакур и Френк Запа, бејзбол играч Бејб Рут.

Иако се ученицима обраћао на енглеском језику они су се веома добро показали у комуникацији са уваженим гостом. Разумели су га и одговарали на његова питања па је тако испуњен и један од циљева програма, да ученици кроз комуникацију са изворним говорником побољшају своје знање енглеског језика.

На крају презентације ученици су имали прилику да поразговарају са гостом и о другим темама и сазнају његове утиске о нашој земљи и обичајима. Презентацији су осим ученика и наставника присуствовали и директор школе Живана Баратовић и представници локалних медија.

Други круг такмичења, који ће бити на енглеском језику, одржаће се у априлу у ОШ “Милан Муњас” и победник школског такмичења ће се квалификовати за финални квиз који ће бити одржан у Америчком кутку у Београду.

 

После првог круга квиза, одржан је у Основној школи "Милан Муњас", 14. априла, други круг у којем је учествовало шест ученика седмог разреда. У другом кругу , предствници америчке амабасаде су биле Сара Мароу и Драгана Обрадовић из канцеларије за медије и културу. Представљена је држава Њу Џерси. 

После теста на енглеском језику, на ком су своје знање показали ученици: Андријана Арсенић (VII1), Нина Лазић (VII1), Ивана Ненадовић (VII5), Лука Јовановић (VII6), Лука Стаменковић (VII6) и Немања Ристић (VII6), у трећи круг такмичења се пласирао Немања Риситић (VII6). Он ће, са такмичарима из других градова, бити гост Америчке амбасаде, 30. маја 2014.

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.