Штампа

Савиндан

on .

СТОПАМА СВЕТОГ САВЕ

 

  Ове године, домаћин славе била је породица Адамовић из Уба. Награђени су ученици и наставници који су се истакли својим радом претходне школске године.

   Некада су свештеници били једини писмени људи и своје знање преносили су деци из богатијих породица. Данас, када је школа обавеза и право сваког детета, обележавањем школске славе посвећене Светом Сави, настављамо његов свети пут.

   Све школе у Србији, 27. јануар - Савиндан обележавају као школску славу, још из времена Милоша Обреновића, када је 1823. године наложено да се обележава Дан Светог Саве.

   ОШ „Милан Муњас“ је традиционално, уз присуство свештенства убске цркве, представника локалне самоуправе и многобројних званица, наставника, ученика и родитеља, обележила свечано Дан Светог Саве, освештавањем и сечењем славског колача. Домаћин славе, ове године била је породица Адамовић из Уба (Владимир, Стојанка, Петар, Јована и Милица). Владимир и Стојанка су наставници музичке културе и често учествују, заједно са својом децом, у стварању културно-уметничких програма наше школе. Наредне године домаћини славе ће бити Никола и Марија Томић, који су прихватили ову част, али и обавезу.

   Присутнима се прво обратио протојереј-ставрофор у пензији Митар Миловановић, подсетивши да цео српски народ неподељено слави и поштује име Светог Саве и да је наша обавеза да ову вишегодишњу традицију предамо потомству у наслеђе.

   У оквиру свечаног дела програма, који је почео Химном Светом Сави, директорка Живана Баратовић обратила се присутнима истичући да је претходна школска година била најуспешнија у дугој традицији школе „Милан Муњас“. Додељене су награде ученицима који су освојили једно од прва три места на републичком или окружном такмичењу током 2013/2014. године. Двадесет осам ученика освојило је неку од награда на такмичењима. То су: Александра Филиповић, Андреј Гајић, Тамара Миличић, Петар Тешић, Ана Цонић, Лука Митровић, Јована Радојичић, Немања Миливојевић, Милан Мијаиловић, Милан Тодоровић, Иван Миливојевић, Кристина Бошковић, Жељана Пршо, Мартина Савић, Милица Милошевић, Јана Миловановић, Анабела Драгићевић, Нађа Кандић, Анђелка Лазаревић, Урош Милошевић, Нина Ранковић, Сања Вукотић, Андреја Дамњановић, Катарина Лелићанин, Милош Дрча, Алекса Јовановић-Џајић, Јован Сандић и Невена Панић.  

   Награђени су били и наставници, чији су ученици освојили једно од прва три места на окружном и републичком такмичењу или су учествовали на републичким такмичењима. Награде су добили: професори српског језика Веран Јаџић, Душанка Грубор-Симић и Веран Мијатовић, наставник историје Бранка Костић, професори историје Ненад Игњатовић и Данијела Пантелић, професор географије Светлана Николић, професор математике Биљана Бранковић, професор разредне наставе Драгица Јеремић, професор хемије Бранка Андрић, наставници биологије Сања Митровић и Живана Ровчанин, професор биологије Ивана Иванковић и наставник техничког образовања Надежда Топаловић.

   Директорка Баратовић, посебно се захвалила проти Митру Миловановићу на дугогодишњој сарадњи, а захвалност је упућена и дародавцима рачунара и штампача школи у Трлићу: Живојину Јовановићу, Милојици Близањцу и њиховим сарадницима. Први пут поклон је добила и матична школа. Дародавац Будимир Васић, поклонио је најсавременији LCD телевизор који је постављен у школској зборници.

   Учесници културно-уметничког програма били су талентовани рецитатори и хорски извођачи матичне школе, а своја умећа показали су кроз једночасовни програм посвећен животу и делу Светог Саве. Рецитал и  светосавске композиције, припремали су наставници српског језика Милојко Марковић, Данојла Богићевић, директорка Живана Баратовић и наставница музичке културе Стојанка Адамовић. Оркестром је, ове године руководила Софија Живић, ученица осмог разреда.

                                                                                                               наставник  Дуња Капларевић

 

                                                                                                                               

  

 

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.