Штампа

ОДРЖАН ДРУГИ САЈАМ ЗАНИМАЊА

on .

Представљено око 20 различитих занимања. Преко 90 одсто ученика уписаће средњу школу.

 

   У холу Основне школе „Милан Муњас“, у уторак 24. маја, одржан је други Сајам занимања, који је у оквиру активности професионалне оријентације посвећен ученицима осмог разреда. Сајму, који је отворила директорка школе Живана Баратовић, присуствовали су ученици и професори Гимназије „Бранислав Петронијевић“, Техничке школе „Уб“, као и многобројни представници различитих занимања убских установа и приватних фирми.

    У току обиласка Сајма, у пратњи одељењских старешина, будући средњошколци могли су да постављају питања и поразговарају са директором Техничке школе „Уб“ Зораном Бабићем, ученицима и професорима смерова кувар и конобар, архитектом, запосленим радником пекаре „Марковић“, ветеринарским техничаром из Ветеринарске станице „Гети“, инжењером заштите биља, саобраћаја, лекарима стоматологије, опште медицине и физијатрије, медицинским техничарима, фармацеутима, банкарем, адвокатом из Адвокатске канцеларије „Рајковић“, судијом, полицајцима и фризерима из Фризерског салона „Јаца“.

    Најпосећенији штанд свакако је био штанд програмера, који је представљао Немања Драгићевић наставник информатике и рачунарства у Основној школи. Већина ученика изразила је жељу да упише смер елетротехничар рачунара, као и смер машинског техничара за компјутерско конструисање, јер ће им ти смерови омогућити познавање рада на рачунарима, без којих је последњих деценија живот незамислив.

    Професор куварства Миломир Симић, истакао је предности куварског позива, од којих је најзначајнији – могућност доброг запослења. Будућим средњошколцима професор Симић. је предочио да је куварство једно од најтраженијих занимања у Србији, а посебно у Европи. 

- Куварство је једно предивно занимање, са којим се врло брзо долази до посла, али не они који су завршили за кувара, него они који су научили да кувају. У томе се и ја, можда, разликујем од колега, јер ученике учим да кувају, да буду људи, помажем им колико год могу. Европа тражи тренутно око 400.000 конобара и кувара. Прилике су феноменалне, у односу на  многа друга занимања. За разлику од претходних година, прва година, одмах креће на праксу.

    За реализацију Сајма занимања био је задужен тим за професионалну оријентацију. Представници појединих занимања били су спречени да дођу, али је на овогодишњем Сајму било и нових професија, као што су фризер, пекар, физијатар, инжењери, ветеринари.   

     - Желела бих да се захвалим свим представницима различитих занимања који су дошли и били гости овогодишњег Сајма и нашим ученицима осмог разреда дали идеју, чиме то у будућности могу да се баве. За неколико дана завршавају наставу. Очекује их завршни испит и упис у средње школе, тако да је овај Сајам у право време одржан – изјавила је директорка Баратовић.

                                                                                                                                Д. Капларевић

Штампа

Реални сусрети школске 2015-2016

on .

ПО-Реални сусрети ученика 7. разреда

 

    У оквиру пројекта „Професионална оријентација у Србији“, ученици седмог разреда обишли су петнаест убских фирми.

 

      Ученицима седмог разреда ОШ „Милан Муњас“,  последња недеља марта протекла је у занимљивим сусретима у оквиру пројекта професионалне оријентације на прелазу у средњу школу. Са предметним наставницима и одељенским старешинама, обишли су многобројне установе и фирме широм општине Уб, при чему су се упознали са радним окружењем различитих професија, које су анализирали попуњавајући упитник за интервју са запосленим радницима и директорима установа. Формулар су попуњавали одговорима на питања везаним за образовање које је неопходно за дато занимање, области послова, алату и материјалима који се користе на радном месту, тежини и обиму посла, радном времену, предностима и недостацима занимања.

     Да би се успешно реализовали „Реални сусрети са светом рада“, ученици су подељени у неколико група које су обишле фирму или установу које запошљавају професије најприближније њиховим интересовањима. Протекле недеље обишли су: Општину Уб, Дом здравља „Уб“, Предшколску установу, Установу за културу и спорт, Полицијску станицу, Техничку школу „Уб“, Гимназију „Бранислав Петронијевић“, ЗЗ „Трлић“, Ветеринарску станицу, апотеку, фирму „Еурометал“, Ловачко друштво, сервис за комјутере.

    Пројекат „Професионална оријентација у Србији“ спроводи се посредством Министарства просвете и науке и Министарства омладине и спорта у сарадњи са немачким удружењем за међународну сарадњу ГИЗ. Координатор пројекта у ОШ „Милан Муњас“, од самог почетка његове реализације, при помоћи младима у избору професије, је дефектолог школе Љиљана Поповић.

                                                                                                                             Д. Капларевић 

 

         У четвртак 31.3.2016. ученице ОШ ''Милан Муњас'' су посетиле Дечији вртић Уб.

 

         У среду 30.3.2016. ученици ОШ ''Милан Муњас'' су у оквиру ПО посетили Техничку школу Уб. Тамо су се упознали са будућим професорима, као и смеровима које школа поседује.

 

           У среду 30.3.2016. ученици ОШ ''Милан Муњас'' су посетили ЗЗ ''Трлић'-кланица. Тамо су имали прилику да присуствују директној производши меса и месних производа, да се упознају са различитим занимањима.

       У уторак 29.3.2016. и среду 30.3.2016. ученици ОШ ''Милан Муњас'' су у оквиру Професионалне оријентације обишли софтверско-рачунарску фирму ''Микро-електроник''. Ученике је водио наставник информатике, Немања Драгићевић. Ученици су упознати са радом фирме и ИТ занимањима.

 

      У понедељак, 28.3.2016. ученице 7. разреда наше школе су посетила Дом здравља Уб. Том приликом су виделе разне профиле из здравствене струке, између осталог занимања: медицински техничар, лаборант, зуботехничар, физиотерапеут, патронажна сестра, лекари опште праксе, специјалисти (педијатар, гинеколог и ургентне медицине). Задужени координатор за посете је била Слађана Маријановић, главна сестра Дома здравља, која их је провела кроз све сегменте рада. 

Штампа

Радионице ПО

on .

Радионица: „Какав/каква сам у тиму"
 
На часу ТИО одржана је, у оквиру програма професионалне орјентације, радионица „Какав/каква сам у тиму" у четвртој недељи новембра 2015. g. у одељењима VII разреда код наставница Вере Миливојевић и Анђелке Кузмановић. Циљ радионице је био: откривање и оснаживање сопствених капацитета и компетенција за тимски рад, самопроцењивање спремности на компромисе, рефлексија о групним процесима. Радили смо погрупама од четири ученика. Метод рада је био практичан рад, а материјал за рад су биле чачкалице и смоки као и чек листе које су групе попуљавале на крају рада. Задатак је био да се направи кућица од чачкалица и смокија.
 

 

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.