Штампа

ОДРЖАН ДРУГИ САЈАМ ЗАНИМАЊА

on .

Представљено око 20 различитих занимања. Преко 90 одсто ученика уписаће средњу школу.

 

   У холу Основне школе „Милан Муњас“, у уторак 24. маја, одржан је други Сајам занимања, који је у оквиру активности професионалне оријентације посвећен ученицима осмог разреда. Сајму, који је отворила директорка школе Живана Баратовић, присуствовали су ученици и професори Гимназије „Бранислав Петронијевић“, Техничке школе „Уб“, као и многобројни представници различитих занимања убских установа и приватних фирми.

    У току обиласка Сајма, у пратњи одељењских старешина, будући средњошколци могли су да постављају питања и поразговарају са директором Техничке школе „Уб“ Зораном Бабићем, ученицима и професорима смерова кувар и конобар, архитектом, запосленим радником пекаре „Марковић“, ветеринарским техничаром из Ветеринарске станице „Гети“, инжењером заштите биља, саобраћаја, лекарима стоматологије, опште медицине и физијатрије, медицинским техничарима, фармацеутима, банкарем, адвокатом из Адвокатске канцеларије „Рајковић“, судијом, полицајцима и фризерима из Фризерског салона „Јаца“.

    Најпосећенији штанд свакако је био штанд програмера, који је представљао Немања Драгићевић наставник информатике и рачунарства у Основној школи. Већина ученика изразила је жељу да упише смер елетротехничар рачунара, као и смер машинског техничара за компјутерско конструисање, јер ће им ти смерови омогућити познавање рада на рачунарима, без којих је последњих деценија живот незамислив.

    Професор куварства Миломир Симић, истакао је предности куварског позива, од којих је најзначајнији – могућност доброг запослења. Будућим средњошколцима професор Симић. је предочио да је куварство једно од најтраженијих занимања у Србији, а посебно у Европи. 

- Куварство је једно предивно занимање, са којим се врло брзо долази до посла, али не они који су завршили за кувара, него они који су научили да кувају. У томе се и ја, можда, разликујем од колега, јер ученике учим да кувају, да буду људи, помажем им колико год могу. Европа тражи тренутно око 400.000 конобара и кувара. Прилике су феноменалне, у односу на  многа друга занимања. За разлику од претходних година, прва година, одмах креће на праксу.

    За реализацију Сајма занимања био је задужен тим за професионалну оријентацију. Представници појединих занимања били су спречени да дођу, али је на овогодишњем Сајму било и нових професија, као што су фризер, пекар, физијатар, инжењери, ветеринари.   

     - Желела бих да се захвалим свим представницима различитих занимања који су дошли и били гости овогодишњег Сајма и нашим ученицима осмог разреда дали идеју, чиме то у будућности могу да се баве. За неколико дана завршавају наставу. Очекује их завршни испит и упис у средње школе, тако да је овај Сајам у право време одржан – изјавила је директорка Баратовић.

                                                                                                                                Д. Капларевић

Визија школе

Желимо да будемо школа у коју деца радо долазе, јер је настава квалитетна, активности у школи задовољавају потребе ученика, прилагођене су захтевима модерног доба и уважавају потребе локалне заједнице.

Наша мисија

Градимо модерну и ефикасну школу по мери детета која припрема за живот. У школи сви учимо, сарађујемо и делимо одговорност за успех и постигнућа наших ученика.